Dezvoltarea economiei locale și conservarea naturii în lunca Dunării | WWF

Dezvoltarea economiei locale și conservarea naturii în lunca Dunării

rel=
© Dan Dinu
Desemnarea zonelor protejate Natura 2000 la nivelul Uniunii Europene a reprezentat un pas important pentru conservarea ultimelor peisaje naturale ale bătrânului continent. Cu toate acestea, suntem în punctul în care este nevoie să facem un pas mai departe pentru a gestiona într-un mod durabil aceste zone, cu precădere lunca Dunării. Beneficiile economice care pot fi obținute din conservarea naturii și utilizarea responsabilă a acestor zone umede poate reprezenta motorul dezvoltării socio-economice a comunităților dunărene.

Proiectul Dezvoltarea economiei locale și conservarea naturii în lunca Dunării (LENA - Local Economy and Nature Conservation in the Danube Region) își propune să consolideze abordări comune și  integrate și politici în folosul conservării și utilizării sustenabile a zonelor protejate (Natura 2000) în lunca Dunării și de-a lungul afluenților, care să ducă la crearea unor noi surse de venit în zonă bazate pe natură. Pentru a răspunde nevoilor și provocărilor identificate, 13  parteneri din 7 țări dunărene (Bulgaria, Croația, Ungaria, Germania, România, Slovenia și Serbia) și 11 arii protejate (cuprinzând mai mult de 15 situri Natura 2000), încorporate în comunitățile rurale cu o populație de aproape o jumătate de milion de oameni.

În România, WWF-România prin intemediul proiectului va colabora cu Parcul Natural Comana, Consiliul Județean Giurgiu și Ferma piscicolă Ciocănești pentru testarea acestei noi abordări inovatoare pentru dezvoltarea economică bazată pe natură la nivelul bazinului Dunării Inferioare, ultimul sector cu apă liber-curgătoare de la intrarea în țară până la gurile de vărsare în Marea Neagră. Ca urmare, ne-am propus:
  • dezvoltarea unor zone pilot model de dezvoltare socio-economică în lunca Dunării;
  • realizarea unui set de instrumente care vor veni în sprijinul utilizării durabile a resurselor naturale din zonele protejate;
  • îmbunătățirea condițiilor-cadru pentru utilizarea sustenabilă a zonelor protejate.
Astfel, vom contribui la conservarea  și dezvoltarea patrimoniului natural în lunca Dunării ducând la:
a) generarea unor noi surse de venit pentru localnici, bazate pe conservarea naturii,
b) responsabilizarea antreprenorilor locali să valorifice într-un mod sustenabil patrimoniul natural,
c) crearea unui cadru în care să existe un schimb permanent de experiențe privind abordarea sustenabilă a unei zone protejate,
 d) dezvoltarea politicilor publice astfel încât să avem un cadru mai bun care să permită utilizarea durabilă a zonelor protejate.

Proiectul Dezvoltarea economiei locale și conservarea naturii în lunca Dunării se desfășoară în perioada 1 ianuarie 2017-30 iunie 2019 cu sprijin financiar din partea Programului Transnațional Dunărea (succesorul Programului de Cooperare Transnationala Sud-Estul Europei – SEE). Acest program finanțează proiecte ce au ca obiectiv îmbunătățirea politicilor publice și a cooperarii instituționale, implementate de un parteneriat transnațional extins, Axa prioritară 3 – Conectivitatea în Regiunea Dunării.