Sălbăticia din Carpați, bogăție pentru oameni | WWF

Sălbăticia din Carpați, bogăție pentru oameni

Sălbăticia din Carpați, bogăție pentru oameni. rel=
Sălbăticia din Carpați, bogăție pentru oameni.
© WWF

Un nou proiect WWF pentru armonie între oameni și natură

WWF-România este beneficiar al Programului de Cooperare Elveția-România, un program care susține natura autentică și bunăstarea oamenilor
Sălbăticia înseamnă armonie și echilibru. O zonă sălbatică e aceea în care procesele naturale se desfășoară firesc: nici viața speciilor, nici peisajul nu sunt modificate substanțial de om sau afectate de activitățile lui. Puține astfel de zone au mai rămas în Europa și de aceea valoarea lor e, cu fiecare zi, mai mare: doar aici mai găsim specii care altădată împânzeau continentul, doar aici peisajul e încă acela al începutului de lume.

Zonele sălbatice sunt și „termometrul” sănătății noastre de fiecare zi, pentru că ele ne vorbesc despre sănătatea și bunăstarea naturii. Însă ele fac mai mult decât să dea un diagnostic și mai mult decât să trateze, întărind rezistența ecosistemului în fața schimbărilor climatice. Folosite înțelept, zonele de sălbăticie ne pot oferi beneficii «moderne», cuantificabile economic: valoarea estetică a peisajului, spațiile de recreere, plantele medicinale, apa, toate acestea și multe altele sunt oportunități de afaceri și turism, deci surse de prosperitate directă.

Pe 300.000 de hectare, în sud-vestul României, se află una din cele mai mari bogății ale Carpaților.

Ce facem

Împreună cu partenerii noștri – organizații nonguvernamentale din România și din afara ei – ne bazăm pe experiența Elveției în proiecte asemănătoare și pe experiența internațională a WWF, pentru a dezvolta managementul zonelor de sălbăticie, sprijinind afaceri durabile și activități generatoare de venit, bazate pe natură.

O rețea funcțională de zone de sălbăticie, pe teritoriul a cinci arii protejate, în Carpații din sud-vestul României? Da, noi afirmăm că se poate. Politici eficiente, administrare performantă și oameni bine informați? Da, acesta e planul nostru.

Iată cum

Susținem dezvoltarea durabilă la nivel local și regional, prin promovarea zonei pentru atributul său esențial: este una din ultimele și cele mai bogate zone de sălbăticie rămase în Europa și deja face parte din programul național de certificare a destinațiilor ecoturistice.

Sprijinim actorii interesați (administratori de arii protejate, autorități locale și regionale) pentru elaborarea unei strategii a sălbăticiei în Carpații din sud-vestul României, care să contribuie la dezvoltarea regiunii. Fonduri europene considerabile ne stau la dispoziție, vom învăța împreună să le folosim.

Oferim rezultatele proiectului și experiența acumulată, factorilor decizionali din domeniu, prin mese rotunde organizate la nivel național și prin activități constante de lobby. Aceleași rezultate vor contribui la efortul Comisiei Europene de stabilire a liniilor directoare pentru managementul sălbăticiei în siturile Natura 2000.

Proiectul „Sălbăticia din Carpați, bogăție pentru oameni” e cofinanțat printr-un grant din partea Elveției acordat prin Contribuția Elvețiană la Uniunea Europeană extinsă. Titlul original al proiectului este „Southwestern Carpathian Wilderness and Sustainable Development Initiatives”

Mulțumim partenerilor noștri pentru încrederea și susținerea lor