Munții Țarcu | WWF

Munții Țarcu

Viziunea Rewilding Europe pentru Carpații Meridionali - Ilustrație cu biodiversitatea și habitatul ... rel=
Vizunea Rewilding Europe pentru zona Carpaților Meridionali
© Rewilding Europe

Măgura Zimbrilor

Vestul Carpaților Meridionali este unul dintre cele mai mari nuclee de sălbăticie din Europa formată din trei arii naturale protejate: Parcul Național Retezat, Parcul Național Domogled – Valea Cernei și situl Natura 2000 Munții Țarcu.
Munții Țarcu, aflați în vecinătatea comunei Armeniș din județul Caraș-Severin, oferă un spaţiu propice pentru cel mai mare proiect de resălbăticire al zimbrului din Europa. Este o zonă fără acțiuni intrusive ale omului, unde procesele naturale se pot desfășura nestingherite.

În următorii 10 ani dorim crearea unei populații de zimbri viabile din punct de vedere genetic, impartita in cel putin 3 sub populatii precum și coridoare ecologice de migratie pentru animale sălbatice, care să contribuie la îmbunătățirea conectivității cu celelalte zone învecinate.

Zimbrul în natură

Zimbrul e cel mai mare mamifer terestru din Europa. Odinioară era prezent pe tot continentul, cu excepţia unor zone din Spania, Italia şi nordul Scandinaviei. Acum însă este mai rar decât rinocerul negru, doar 3403 exemplare rămânând in toată lumea în libertate sau semi libertate. România e una dintre cele 9 țări europene cu zimbri care trăiesc în sălbăticie.

Zimbrul este o specie cheie pentru fenomenul de „resălbăticire”, alimentația sa având un impact real asupra vegetației. El consuma iarbă dar și mărăcini, puieți și arbuști, formând astfel ochiuri de pădure și un peisaj mozaicat, contribuie la fertilizarea pajiștilor, bătătorindu-le, răscolind nisipul și noroiul, iar în felul acesta ajută la menținerea unei diversități biologice ridicate.

Impactul proiectului în regiune

Prezența zimbrilor în această regiune va contribui la accelerarea proceselor naturale ecologice și va favoriza atât creșterea biodiversității, cât si dezvoltarea durabilă a comunităților locale. Ecoturismul este una dintre variantele firești de dezvoltare a unei zone cu astfel de caracteristici de sălbăticie.

De la sosirea zimbrilor în Armeniș, comunitatea locală a cunoscut deja aceste beneficii. Localnicii s-au organizat deja într-o asociație locală în vederea oferirii unor servicii de agro-turism, iar oaspeții nu au întârziat să apară. Arhitectura locului cu case tip fortăreață, sălașe bănățene din piatră, lemn și țiglă din satele învecinate (Sat Bătrân, Sub Margine, Plopu) sunt o atracție în sine, turiștii având ocazia să cunoască măiestriile și îndeletnicirile oamenilor din zonă.

Pe lângă activitățile de menținere și extindere a zonelor de sălbăticie, se va pune accent pe o creștere a efectivelor speciilor de animale sălbatice existente. Această zonă trebuie să devină o adevărată inimă sălbatică a continentului, unde influenţa umană nu ar trebui să fie prezentă, iar fiecare moment de sălbaticie să poată fi experimentat de către orice vizitator.

Află despre impactul pe care îl are castorul în menținerea sălbăticiei din Delta Dunării.

Jurnal de teren: ranger în Măgura Zimbrilor (Engleză)