Rewilding Europe | WWF

Rewilding Europe

rel=
Mai mult spațiu pentru viața sălbatică, sălbăticie și procese naturale.
© WWF-România / Rewilding Europe
Proiectul Rewilding Europe îşi propune să redea naturii cel puţin un milion de hectare de teren până în 2020, creând zece zone magnifice de sălbăticie , care vor putea servi drept modele de conservare a naturii.
Prin reintoducerea unor specii rare în habitatele de unde au dispărut, se va restabili echilibrul proceselor ecologice, iar natura va avea grijă de restul. Vrem să aducem înapoi varietatea vieții pentru ca noi toți să ne bucurăm de ea și să explorăm noi modalități pentru oameni de a-și câștiga un trai echitabil din natură. Zonele sălbatice au potenţialul de a deveni atracţii turistice la nivel mondial.

Refacerea vieții sălbatice este o viziune nouă de conservare care transformă problemele cauzate de abandonul continuu al terenurilor în oportunităţi pentru om și natură deopotrivă și ar putea deveni principiul de bază pentru administrarea multor zone naturale în viitor. Vom munci din greu pentru a transforma acest vis în realitate.

Prioritatea proiectului Rewilding Europe este crearea unor populații viabile de erbivore mari native dispărute (zimbrul, cerbul, ibexul, caprele negre, calul sălbatic, elanul, mistrețul și renul sălbatic). Reintroducerea în sălbăticie a acestor specii contribuie la refacerea echilibrului în lanțul trofic, prin imactul pe care îl au acestea asupra peisajelor, florei și faunei.

Inițiativa este prezentă în şase zone în Europa: Delta Dunării și Carpații Meridionali în România, Carpații Orientali (Slovacia și Polonia), Munții Velebit (Croația), Munții Apenini centrali (Italia) și Vestul Peninsulei Iberice (Portugalia și Spania).

Viziunea Rewilding Europe în următorii zece ani este aceea de a crea o rețea de zone de sălbăticie pe întreg continentul european. Printre primele cinci zone model desemnate, două, Delta Dunării și Vestul Carpaților Meridionali, se află pe teritoriul României. Rewilding Europe și WWF-România implementează acest proiect împreună cu comunitățile locale, implicând antreprenori locali, direcții silvice, asociații de vânătoare și tur-operatori.

Castorul și zimbrul sunt două dintre speciile emblematice ale programului Rewilding Europe, află mai multe despre zonele de sălbăticie cele mai de seamă din România:

Delta Dunării                                    Munții Țarcu