Natura 2000 și dezvoltarea rurală în România | WWF

Natura 2000 și dezvoltarea rurală în România

rel=
© Bob Gibbons/Adept
Proiect WWF în cadrul Programului de Cooperare Elveția-România, care susține natura autentică și bunăstarea oamenilor.
România se mândrește cu o bună parte din moștenirea naturală a Europei, incluzând suprafețe mari de păduri seculare și zone întinse de sălbăticie.
Aceste valori sunt incluse în rețeaua de arii protejate Natura 2000, care cuprinde aproape jumătate din teritoriul României.

Siturile protejate Natura 2000 au fost desemnate conform Directivelor Păsări și Habitate , respectiv Specii, după aderarea României la Uniunea Europeană, în perioada 2007-2009. Din păcate, aceste suprafețe sunt protejate numai pe hârtie. Provocarea, în momentul de față, este să avem în România planuri de management și amenajamente, obținute cu participarea comunităților locale și a factorilor interesați, pentru o dezvoltare durabilă a acestor zone.

Prin proiect ne propunem să îmbunătățim implementarea normelor impuse de Natura 2000, promovând, în același timp, dezvoltarea rurală durabilă în România. Ne propunem să demonstrăm că există oportunități de dezvoltare locală generate de ariile protejate, că e posibil să avem o integrare mai bună a ariilor Protejate și a managementului ariilor Protejate în planurile de dezvoltare și infrastructură regională și că, pe termen lung, ariile protejate pot constitui o sursă de finanțare.

Ce facem în proiect

Dezvoltăm modele de activități pentru a demonstra oportunitățile de generare de venituri bazate pe arii protejate

Îmbunătățim cadrul evaluării impactului asupra mediului și procesele de planificare, pentru a media conflictul dintre conservarea naturii și dezvoltarea infrastructurii, reducând astfel amenințările asupra ariilor protejate

Punem presiune la nivel național și regional pentru integrarea obiectivelor de conservare la nivelul politicilor publice

Proiectul se derulează în perioada iulie 2013- iunie 2016
Parteneri de implementare: WWF Elveția, Asociația Grupul Milvus, Ecotur, Fundația Propark și Telekom România.
Persoană de contact:
Carmen Pădurean, Manager de proiect

Mulțumim partenerilor noștri pentru încrederea și susținerea lor

Telekom swiss contribution duo logos