Măgura Zimbrilor, laborator de inovație pentru natură | WWF

Măgura Zimbrilor, laborator de inovație pentru natură

rel=
Bison
© Costas Dumitrescu

Impactul resălbăticirii zimbrului mai aproape de publicul larg

Măgura Zimbrilor Armeniș devine un „laborator viu” pentru cercetarea și conservarea proceselor naturale, contribuind la protejarea uneia dintre cele mai importante zone de sălbăticie rămase în Europa.
Alături de Modulab, Asociația locală Măgura Zimbrilor și Primăria comunei Armeniș ne-am propus să atragem noua generație mai aproape de ariile și speciile protejate prin intermediul inovațiilor artistice, a mixurilor de tehnologii, de hardware și software, de imagini și date prezentate în mod integrat și creativ.

Vizunea noastră

Dezvoltarea durabilă și conservarea naturii devin subiecte de interes pentru studenți, tineri profesioniști, practicieni din domenii multidisciplinare, dar și pentru publicul larg.

Ce facem?

1. Centrul de vizitare Măgura Zimbrilor prinde viață

• Un spațiu de relaxare natural în jurul centrului de vizitare din comuna Armeniș, folosind plante reprezentative ariei protejate Natura 2000 Munții Țarcu. Aici, turiștii își pot trage sufletul înainte sau dupa vizitarea zimbrilor putând chiar și să deguste un sirop tradițional sau ceaiuri din plante medicinale.

•

• O nouă față a clădirii centrului de vizitare, printr-o interpretare inovatoare a elementelor decorative arhitecturale specifice zonei la intersecția cu animalele sălbatice carismatice din Munții Țarcu. Pictura murală ce acoperă întreg exteriorul clădirii a fost realizată de artistul Alexandru Ciubotariu aka. Pisică Pătrată, ajutat de copii din regiune.

•

• În interiorul centrului de vizitare trăiești povestea zimbrilor ce au revenit în Munții Țarcu printr-o experiență imersivă în noul ecosistem ce se dezvoltă în cadrul zonei de resălbăticire. WWF și aterlierul multidisciplinar Modulab dezvoltă trei instalații interactive la intersecția dintre artă, tehnologie și date științifice prezentate în mod integrat și creativ.

•

• Un suflu nou designului interior din centrul de vizitare, a fost dat de arhitectul Ciprian Manda, SilvaArtis, care a creat un mobilier cu tehnici vechi și linii noi. Ciprian a lucrat în cadrul unui atelier de tâmplărie local, iar meșterii de aici au prins din nou drag imbinările tip "coadă de rândunică". Avem acum un loc în care ți-e mai mare dragul să petreci timp, să te relaxezi după o vizită la zimbri sau să iei parte la una dintre serile de film despre natură.

2. Practică la firul ierbii pentru tineri cercetători și științele naturale mai aproape de public

• Viitorii specialiști în conservare au acum o stație de cercetare pentru a-și forma competențe practice și a evalua impactul zimbrului asupra ecosistemului. Am creat cu mânuțele noastre, cu voluntari din țară și din comunitate un spațiu de cazare și lucru pentru studenți în incinta vechiului cămin cultural din satul Fenes, dat în folosință inițiativei noastre de către Consiliul Local și Primăria comunei Armenis.

•
  • Datele obținute prin monitorizarea populației de zimbri și a proceselor naturale din zonă vor fi transpuse în timp real pe o platforma online care va transforma "știința" în poveste. Oameni din întreaga lume vor putea urmări activitatea zimbrilor și impactul lor în regiune, începând cu luna August.

3. Natura, client pentru noua generație de profesioniști

• Un incubator de idei și proiecte pentru conservarea naturii - o echipă interdisciplinară formată din practicieni în electronică, arhitectură, design, sociologie și ecologie vor lucra împreună în cadrul unor hackatoane (sesiuni de lucru interactive) organizate in primăvara lui 2017 pentru a co-crea noi instrumente, produse, servicii sau prototipuri pentru îmbunătățirea sau eficientizarea activităților de conservare a naturii sălbatice la nivel regional dar și național;

De ce?

• Natura sălbatică, vitală pentru supraviețuirea noastră

• Nevoia unei punți de legătura între tânăra generație și natură

• Protejarea mediului înconjurător nu e doar în sarcina "ecologiștilor"

Cum?

Upcycling și lucru manual

Cele două centre care au prins viață prin acest proiect au fost realizate prin pariciparea directă a peste 50 de persoane, din cele mai îndepărtate colțuri ale tării sau cele mai izolate ulițe ale comunei Armeniș. Materialele folosite au fost în mare parte salvate să devină lemne de foc. Lucrările de amenajare au fost realizate în spiritul însuflețirii spațiilor - fiecare persoană implicată a lăsat în urmă părticică din ei în aceste locuri și au devenit cei mai importanți vectori de opinie. Localnicii care iși văd acum o scândură veche devenită biroul unui student, ori gardul bunicii perete despărțitor, privesc acum cu alți ochi legătura lor cu proiecte de conservare a naturii.

"Hacking"

În ultimii ani, preocuparea obsesivă a opiniei publice pentru conceptul de creativitate - care se referă de cele mai multe ori la ingeniozitate și inovare, nu a fost un accident și nici o modă - ci o simptomă a tranziției societății noastre de la era informației la era “hack-ingului” adică a creativității aplicate, a colaborării și descentralizării.

Cot la cot cu viitoarea generație de specialiști în conservarea naturii

Programul de practică și stația de cercetare aduce următroarea generație de specialiști în biologie, ecologie, medicină veterinară, geografie, silvicultură sau sociologie față în față cu zimbri. Astfel se cimentează și rolul cheie pe care îl joacă societatea civilă în dezvoltarea de competențe profesională în domeniul protecției mediului înconjurător;

Ecoturism

Oportunitatea și nevoia de cercetare a impactului resălbăticirii pentru sănătatea ecosistemelor noastre încurajează un alt fel de vizitare a zonei. Măgura Zimbrilor o devine destinație predilectă pentru școlilor din regiune, pentru orășeni curioși de dimensiunea tehnologică a proiectului,  la consolidarea mândriei locale, îndeosebi în rândul generației tinere, legat de conservarea naturii și culturii locale.

Cine beneficiază?

Proiectul va avea un impact asupra a cel puțin 20 de specialiști și practicieni în ecologie, electronica și IT, științe sociale și design, 25 de membri ai asociației locale AMZA, zeci de studenți din țată și străinătate, elevi din regiune și mii de turiști care vor vizita Măgura Zimbrilor în următorii ani.

Pentru mai multe informații nu ezitați să ne contactați:
Oana Mondoc, Manager Proiect
omondoc@wwfdcp.ro, +40721819595

Jurnal de teren: ranger în Măgura Zimbrilor (Engleză)