Protejează apa | WWF
© WWF

#ProtejeazaApa | #ProtectWater

Cu toții avem nevoie de apă pentru a supraviețui. Dar fără râuri sănătoase, lacuri și zone umede, nu există apă.

Sursele de apă ale Europei sunt protejate de legislația UE – Directiva Cadru Apă – însă multe state membre doresc să slăbească legea. Împreună, trebuie să ne asigurăm că directiva care ne protejează apele va rămâne neschimbată.

Comisia Europeană își dorește acum să îți exprimi punctul de vedere, prin consultarea publică. Aceasta este singura șansă de a le spune să păstreze, așa cum e, legea care protejează apa.

Am pregătit un răspuns pentru consultarea publică, pentru a ne asigura că Directiva Cadru Apă nu va fi slăbită. Pentru a îl trimite Comisiei în numele tău, te rugăm să completezi datele tale și să dai clik pe Acționează acum”.

Conform celor mai recente date, 60% din râurile, pâraiele, lacurile și zonele umede din Europa nu sunt sănătoase. De-a lungul timpului, le-am distrus, le-am poluat și am folosit prea multă apă în mod iresponsabil.

Dacă vom continua astfel, efectele negative se vor vedea peste tot în jurul nostru – de la lucrurile mici din viața de zi cu zi pe care le luăm de bune, până la industriile care nu vor putea supraviețui. Dacă nu avem grijă de ape, vor fi afectate, de asemenea, toate speciile care au nevoie de ecosistemele de apă dulce pentru a supraviețui.

Legislația UE privind apa protejează sursele noastre de apă, însă guvernele doresc acum să o slăbească. Acționează acum: spune Comisiei Europene să păstreze legea puternică, în forma sa actuală!

Toți avem un rol în această poveste, dar guvernele noastre permit ca râurile, lacurile și zonele umede să fie exploatate în moduri care creează daune permanente. De exemplu, barajele și alte tipuri de infrastructură (hidroenergia, apărarea împotriva inundațiilor și măsurile pentru facilitarea navigației) distrug cursul  natural al unui râu și împiedică reproducerea speciilor. Agricultura nesustenabilă poluează și folosește multă apă.

Prin Directiva Cadru Apă, guvernele au convenit să pună capăt acestor distrugeri - dar nu și-au respectat promisiunile. Și, pentru a înrăutăți lucrurile, vor acum să slăbească legea!

Acționează acum: spune Comisiei Europene să păstreze puternica Directiva Cadru Apă!

Remedierea daunelor produse nu se poate face fără o legislație puternică. În Europa, avem o lege puternică care ne protejează râurile, lacurile, zonele umede, pâraiele, apele costiere și apele subterane – Directiva Cadru Apă a UE. De asemenea, legea impune ca apele care au fost deja deteriorate să fie readuse la starea bună, cel târziu până în 2027.

Dar, în timp ce citești acest lucru, multe guverne încearcă să slăbească legea. Aceasta ar fi o lovitură teribilă pentru râurile, lacurile și zonele umede, și tot ce depinde de ele.

Acționează acum: spune Comisiei Europene să păstreze puternică Directiva Cadru Apă!