Poteca de povești din Pădurea Crăiască | WWF

Hai să construim Poteca de povești

Poteca este un proiect de ecoturism și educație prin experiență, pentru maramureșeni și iubitorii de Maramureș. Localnicii vor să construiască o infrastructură de vizitare pentru explorarea pădurii și un pachet educativ pentru școlile din zonă. Astfel, pădurea lor va deveni un obiectiv turistic și un motiv de mândrie locală. Cum fondurile nu le ajung, fac apel la noi să-i sprijinim. Donațiile încep cu 10 Euro și se pot face până pe 13 noiembrie 2015. Click pe „Susține proiectul”.

Susține proiectul

Despre pădurea fermecată

Pădurea Crăiască e o pădure cu arbori seculari, dintre cei pe care nu-i poți cuprinde cu brațele sau privirea. Se află la o aruncătură de băț de Ocna Șugatag, în centrul destinației de ecoturism Mara-Cosău-Creasta Cocoșului din Maramureșul istoric.

Datorită asocierii neobișnuite de stejar și larice, pădurea a devenit rezervație de semințe în anul 1977, iar mai târziu a fost desemnată arie naturală protejată prin legislația națională. Ea este păstorită de un custode conștiincios - o echipă mică, harnică și bine pregătită de la Administrația Parcului Natural Munții Maramureșului.

Pădurea Crăiască e o prezență impunătoare dar, în ciuda apropierii de Ocnă, nu este parte din viața comunității. Deși există o legătură culturală profundă între pădure și maramureșeni, pe care o regăsim în ceea ce se numește „civilizația lemnului” din Maramureș, Pădurea Crăiască „trăiește” în izolare. Atât față de comunitate, cât și față de alte păduri din zonă.

Păsările, însă, și-au găsit casă bună aici, în acest petec verde ce amintește de vremuri imperiale și de marile întinderi de pădure pentru care Maramureșul a fost întotdeauna renumit. Pădurea este locuită de 51 de specii de păsări, care fac o zarvă continuă; ele sunt „sufletul” pădurii. Stejarii bătrâni și tineri, arbuștii ca alunul, păducelul sau sângerul, oferă condiții numai bune pentru cuibărit, iar hrana se găsește din abundență.

Donează pentru Pădurea Crăiască

Problema

Pe marginile unde pădurea se învecinează cu zonele locuite, ne deranjează deșeurile depozitate necorespunzător, în ciuda existenței serviciilor publice de colectare a gunoiului. Chiar și prin zonele circulate din pădure se întâmplă să găsești ambalaje de diverse produse aruncate la întâmplare.

În lipsa unei poteci de vizitare marcate prin pădure, cei care trec pe aici pot devia de la traseu și pot produce deranj speciilor de păsări care sunt mai sensibile sau nu se pot adapta la prezența umană, dar și vegetației (în special în ceea ce privește regenerarea naturală).

Toate acestea afectează frumusețea peisajului din Pădurea Crăiască, experiența de vizitare și au efect negativ asupra mediului natural.

Soluția

Cu sprijinul nostru, comunitatea va face următoarele:

1. Amenajarea unei poteci de vizitare prin pădure, cu marcaje și panouri ce te ghidează prin locurile permise și care scot la lumină poveștile pădurii, cu istoria ei și locul pădurii în identitatea locală, speciile de arbori și de viețuitoare și relațiile dintre ele, rolurile pe care le îndeplinește pădurea, viața de după moarte a arborilor și impactul oamenilor asupra ei.

2. Realizarea unui pachet educativ pentru școlile de aici, cu un manual de interpretare a tematicilor prezentate pe potecă și diverse materiale de tip „recuzită” (cum ar fi planșe cu specii, modelaje); manualul va conține lecții interactive inspirate de poveștile pădurii și va fi utilizat de profesori în programe precum „Școala altfel”, pentru a crea experiențe interesante pentru elevi, în mijlocul Pădurii Crăiești.

3. Promovarea regulilor de vizitare a rezervației prin afișarea lor pe potecă și prin intermediul rețelei de turism din zonă, dar și găsirea și aplicarea unor soluții în privința problemei deșeurilor.

Cum poți ajuta

Cu ajutorul expertizei WWF, comunitatea locală a înființat un Fond de Conservare și Dezvoltare Durabilă pentru proiectul Poteca de povești și alte proiecte viitoare similare, de valorificare a patrimoniului lor natural și cultural. Ei țin la valorile lor și își doresc ca turismul de aici să fie bazat pe, și să contribuie la păstrarea și regenerarea acestor valori. În acest Fond au strâns deja circa 600 de Euro, însă suma nu este suficientă.

Împreună cu Asociația de Ecoturism din România, ne-am propus să-i ajutăm să strângă restul de bani și am lansat un apel adresat oamenilor darnici, ce doresc păstrarea pădurilor valoroase din țara noastră și își doresc ca zonele rurale să se dezvolte frumos.

Avem de strâns 5.280 de Euro până pe 13 noiembrie, ora 15.00. În schimbul contribuției tale, vei primi ceva în dar pregătit cu drag de oamenii locului.

Vezi aici darurile

Hai la o plimbare virtuală pe Poteca de povești

Echipa de proiect

Administratorul Fondului local de Conservare, membru în echipa de dezvoltare a destinației de ecoturism Mara-Cosău-Creasta Cocoșului, organizație care derulează diverse acțiuni de educație de mediu pentru tineri, de monitorizare a faunei și florei sălbatice din Maramureș și de promovare a turismului în Maramureș.

WWF derulează proiecte in Maramureș din anul 2006; a fost coordonatorul proiectului în care s-a înființat Fondul de Conservare și în care s-a creat cadrul de lucru pentru ca zona Mara-Cosău-Creasta Cocoșului să devină destinație națională de ecoturism. Pentru Poteca de povești, WWF oferă expertiză pe partea de conservare a naturii și de promovare.

Organizație care construiește o rețea națională de destinații de ecoturism; oferă consiliere în ecoturism în proiectul Potecii de povești și în inițiativa mai largă de creștere a calității infrastructurii de ecoturism în zona Mara-Cosău-Creasta Cocoșului.

Radio Tananana
Sony Pictures Television, prin intermediul campaniei Imaginează-ți asta