Dă natura mai tare! | WWF

În vara anului 2016, aproape 62.000 de cetățeni europeni au dat natura mai tare și și-au exprimat astfel susținerea pentru păstrarea legislației de mediu din UE, Directivele Natura 2000. Acestea riscau să fie slăbite sub presiunea industriilor asupra factorilor de decizie din mediul politic.

La apelul WWF, oameni de pretutindeni din Europa au compus melodii cu sunete din natură și le-au trimis miniștrilor de mediu din țările membre UE și Comisiei Europene. În total, s-au adunat 13 zile de simfonie digitală. Clipul audio din dreapta reprezintă simfonia din România, alcătuită dintr-o selecție de 200 de melodii compuse de cetățeni români.

În urma campaniei care în total a durat doi ani de zile, pe 7 decembrie 2016 Comisia Europeană a declarat că Directivele Natura 2000 sunt potrivite pentru scopul pentru care au fost elaborate. În plus, Comisia a decis că este nevoie de un plan de acțiune care să ajute la îmbunătățirea aplicării legislației la nivel național, pentru efecte pozitive mai vizibile și la scară largă. WWF, împreună cu celelalte ONG-uri europene din coaliția de campanie formată în 2015, vom continua să monitorizăm acțiunile și deciziile Comisiei pe acest subiect și să intervenim când va fi cazul, pentru a ne asigura că cele peste 27.000 de arii naturale și 1.400 de specii protejate prin această legislație vor dăinui pentru generațiile viitoare.

DESPRE CAMPANIA „DĂ NATURA MAI TARE!”

În Europa avem un patrimoniu imens în arii naturale și specii: păduri virgine ca cele din țara noastră, lacuri și râuri naturale, Delta Dunării – unică pe acest continent, mii de animale unice și rare, cum ar fi râsul, lupul, ursul, dar și fluturi, țestoase, sturioni și balene.

Timpul petrecut în natură, în care ne bucurăm de peisaje, diversitatea și bogăția de culori, forme, miresme și sunete ne aduce beneficii enorme de sănătate fizică și mentală.

Miniștrii de mediu din Uniunea Europeană și Comisia Europeană au dezbătut și analizat posibilitatea revizuirii actelor normative pentru conservarea naturii în UE (Directivele Natura 2000 - Directiva Păsări și Directiva Habitate) care, pentru mai mult de 25 de ani, au asigurat supraviețuirea acestui patrimoniu. Campania #NatureAlert a fost lansată în 2015 ca răspuns la acest proces de analiză de către o coaliție de peste 200 de ONG-uri din toată Europa, condusă de WWF, Birdlife, Friends of the Earth Europe și EEB, care au solicitat în mod unitar și bazat pe argumente ca Directivele să fie păstrate în forma actuală și să fie implementate, nu „modernizate”. De altfel, un raport WWF din septembrie 2016 a arătat și exemplificat cum în România aplicarea legislației este deficitară, ceea ce împiedică sau îngreunează conservarea biodiversității și crearea de oportunități socio-economice durabile și viabile pentru comunitățile locale.

La apelul coaliției #NatureAlert, peste 520.000 de cetățeni europeni au participat în 2015 la consultarea publică organizată de Comisie pe această temă, depășind toate recordurile de participare publică de până acum din Europa.

În anul 2016, în cea de-a doua etapă a campaniei #NatureAlert, peste 62.000 de cetățeni europeni, inclusiv din România, au compus și trimis melodii cu sunete din natură în semn de susținere a legislației.

Natura nu are granițe. Habitatele sălbatice sau păsările migratoare traversează, în cele mai multe cazuri, granițele naționale. De aceea, este perfect logic să avem legi comune, la nivel european, care să asigure protejarea acestora.

Datorită Directivelor Natura 2000, Europa deține cea mai mare rețea de arii naturale protejate din lume – rețeaua Natura 2000 – o „țesătură” de zone de viață sălbatică ce acoperă 18% din suprafața terestră și 4% din suprafața marină a Europei. În România, cele 583 de situri Natura 2000 acoperă aproape un sfert din suprafața țării.

Natura 2000 reprezintă acele locuri speciale unde oamenii și natura trăiesc și prosperă în strânsă legătură. Acesta este un mod inovator de a gândi conservarea naturii și, dacă este corect aplicat, poate crea premisele unui viitor armonios atât pentru oameni, cât și pentru mediul natural.

Depindem de natură. Este baza existenței noastre și ne oferă numeroase beneficii pe care ne construim economia:

- Natura contribuie la sănătatea și bunăstarea noastră
- Natura ne oferă locuri ideale pentru recreere, unde ne putem reculege și reconecta la ce e important în viețile noastre
- Din natură ne luăm apa curată și tot natura ne dă aer curat și soluri fertile pentru hrană
- Putem crea milioane de locuri de muncă legate de gestionarea și valorificarea responsabilă a naturii

Federația Coaliția Natura 2000 România: www.natura2000.ro

Concept creativ campanie:
ThinkDigital România: www.thinkdigital.net

Partener media: KissFM

NOUTĂȚI DIN ACTIVITATEA WWF

Poziție față de sistarea serviciilor SUMAL și Inspectorul Pădurii

Înțelegem din declarațiile realizate de Ministerul Apelor și Pădurilor referitor la sistarea SUMAL și a aplicației Inspectorul Pădurilor că, pentru ...