Cere-le politicienilor să protejeze natura pe care o îndrăgești

ACȚIONEAZĂ ACUM
©: Michel Gunther/WWF

ALERTĂ PENTRU NATURĂ!

În Europa funcționează un set de legi vitale – Directivele Natura 2000 - care protejează ce avem mai prețios în mediul natural. Animalele sălbatice și cele mai valoroase zone naturale ale noastre depind de aceste legi.

Acum, Comisia Europeană ia în considerare slăbirea acestora, ceea ce înseamnă irosirea unui progres realizat în ani de zile. Însă înainte de a lua o decizie, Comisia ne cere părerea. Acum este momentul să ne exprimăm.

Consultarea publică organizată de Comisie se bazează pe câteva întrebări la care noi sugerăm deja răspunsurile cele mai bune pentru a ne asigura că natura este protejată. Trebuie să acționăm acum și să spunem că vrem ca aceste legi să fie apărate, nu slăbite.

Pentru a salva natura, completează detaliile personale în formularul din dreapta și apasă pe butonul Acționează acum.

* Campanie organizată de Birdlife, European Environmental Bureau, WWF și Friends of the Earth Europe și susținută de circa 100 de ONG-uri la nivel european.

Cel puțin 60% din animalele și plantele de importanță europeană și 77% din „casele” lor sunt amenințate.

ACȚIONEAZĂ ACUM

© Wild Wonders of Europe /Konrad Wothe / WWF

Priveliștea captivantă din vârful unui munte. O drumeție prin pădurea netulburată. O întâlnire neprevăzută cu un animal sălbatic. Aceste momente ne fac să ne simțim vii.

Momente în care realizăm cât de privilegiați suntem să trăim într-o țară în care natura și oamenii conviețuiesc de sute de ani și pot prospera împreună.

Din ce în ce mai mulți dintre noi pot să aibă parte acum de astfel de momente – pentru că încă avem natură bogată ce beneficiază de condiții optime de viață în „insule” de zone protejate de pe cuprinsul țării și dincolo de granițe, în Europa. Dar realizările obținute până acum în consevarea naturii sunt pe punctul de a fi pierdute întrucât legile care le-au facilitat – Directivele Natura 2000 – ar putea fi acum slăbite.

Dacă vrei ca politicienii să păstreze și să respecte aceste legi care ne mențin natura în viață, spune-le acest lucru acum.

Balene, urși, vulturi, fluturi...Avem o natură extraordinară în Europa. Și totuși, 60% dintre animale și specii vegetale, precum și 70% din zonele care le adăpostesc sunt în mare pericol.

Și tendința pare că va continua: oamenii revendică tot mai mult  spațiu, apă, energie și mâncare, ceea ceamenință specii unice și ecosisteme naturale irecuperabile ca pădurile seculare, lacuri, râuri naturale și mări. Amenințări serioase precum dezvoltarea infrastructurilor care nu țin cont de mediu, agricultura intensivă sau urbanizarea accelerată nu sunt corect adresate.

Conservarea naturii în Europa, deci și în țara noastră, se bazează pe două legi esențiale – Directiva Păsări și Directiva Habitate (Directivele Natura 2000). Păstrarea lor este cheie pentru a putea să încetinim ritmul de pierdere a diversității naturale și pentru a putea construi un viitor durabil pentru noi și pentru copiii noștri.

Grație acestor legi, în vigoare din 1979, respectiv 1992, specii vulnerabile ca râsul, lupul și ursul brun reapar deja în zone de unde dispăruseră demult. Dar acum aceste progrese sunt în pericol din pricina politicienilor europeni care doresc slăbirea directivelor care le-au făcut posibile. Trebuie să le spunem că vrem să păstreze aceste două legi în forma actuală pentru ca natura să poată rezista presiunilor din prezent.

Natura nu are granițe. Habitatele sălbatice sau păsările migratoare traversează, în cele mai multe cazuri, granițele naționale. De aceea, este perfect logic să avem legi comune, la nivel european, care să asigure protejarea acestora. Datorită directivelor Natura 2000, Europa deține cea mai mare rețea de arii naturale protejate din lume – rețeaua Natura 2000 – o „țesătură” de zone de viață sălbatică ce acoperă 18% din suprafața terestră și 4% din suprafața marină a Europei.

Natura 2000 reprezintă acele locuri speciale unde oamenii și natura trăiesc și prosperă în strânsă legătură. Acesta este un mod inovator de a gândi conservarea naturii și, dacă este corect aplicat, poate crea premisele unui viitor armonios atât pentru oameni, cât și pentru mediul natural.

Depindem de natură. Este baza existenței noastre și ne oferă numeroase beneficii pe care construim economia:

- Natura contribuie la sănătatea și bunăstarea noastră
- Natura ne oferă locuri ideale pentru recreere, unde ne putem reculege și reconecta la ce e important în viețile noastre
- Din natură ne luăm apa curată și tot natura ne dă aer curat și soluri fertile pentru hrană
- Putem crea milioane de locuri de muncă legate de gestionarea și valorificarea responsabilă a naturii